Pe aceeași temă
România rămâne printre puținele țări care nu au recunoscut Kosovo ca entitate statală. Acesta este, de altfel, și unul dintre puținele momente în care România s-a aflat pe o baricadă diferită și nu a fost pe aceeași lungime de undă cu aliații occidentali. Care au fost motivațiile românești? Mai sunt ele de actualitate? Este paralela dintre Crimeea și Kosovo una validă? Este posibilă o schimbare oficială a atitudinii Bucureștiului? Are România vreun beneficiu din relațiile relativ apropiate cu Serbia? Iată cum vede lucrurile Teodor Baconschi, fost ministru al Afacerilor Externe (2009-2012):
· „Este util să punem chestiunea recunoașterii Kosovo și pe o hartă globală și să spunem că doar 108 din 193 de state membre ale ONU, adică 56% pe plan global, au recunoscut independența Kosovo. La nivelul Uniunii Europene, sunt, într-adevăr, 23 de state din 28, iar la nivelul NATO, 24 din 28. Aceste cifre ne ajută să vedem că România nu s-a singularizat radical, adică nu a fost singură împotriva tuturor, ci mai degrabă a apucat în 2008 să exprime un refuz de principiu și a îndemnat Priština și Belgradul să dialogheze (soldat în 2013 cu acordul de la Bruxelles). Pe de altă parte, România nu a obstrucționat acceptarea Kosovo în diverse organisme internaționale și, mai nou, a recunoscut și pașapoartele kosovare. Deci, România a încercat să joace principial și pro-Serbia, dar în realitate a dat semnale că și-ar putea flexibiliza poziția în această chestiune“.
· „Punctual, motivațiile românești pentru nerecunoașterea Kosovo au legătură atât cu temerea față de eventuale secesionisme etnice, cât și cu solidaritatea panortodoxă. Sunt elemente care au jucat un rol în configurarea poziției românești de reticență față de recunoașterea Kosovo. Astăzi cred că putem accepta, pentru că au trecut mulți ani de când acest stat a intrat în perioada de testare a viabilității sale, că testul nu este unul concludent. Nu mă refer doar la recentele incidente de la granița cu Macedonia, deci la reizbucnirea violențelor și la incapacitatea guvernului de la Priština de a stăpâni situația, ci la valul de refugiați care s-a produs dinspre Kosovo spre Germania și Austria în ultimele luni. Mai mult, trebuie să amintim că unul din patru kosovari trăiește deja în diaspora, iar exodul în sine arată că populația albaneză moderat musulmană nu-și vede viitorul acolo și are dreptate, pentru că PIB-ul pe cap de locuitor este foarte mic, de departe cel mai mic din Europa, șomajul este la peste 45%, tinerii nu au un loc de muncă, iar investițiile străine directe sunt aproape stopate. Nu cred că această situație obiectiv dificilă ar putea fi schimbată fundamental dacă România ar recunoaște, începând de mâine, independența kosovară.“
Cu toate acestea, Teodor Baconschi nu exclude în viitor unele modificări de poziție ale Bucureștiului în această privință. „Primul ministru Ponta a dat la Washington semnale cu privire la o posibilă recunoaștere din partea României a independenței Kosovo. Nu știu dacă ea fost discutată și cu președintele. Pe de altă parte, când România s-a opus, în 2008, recunoașterii independenței, a făcut-o și printr-o hotărâre a Parlamentului României, care ar trebui cumva contravalidată sau anulată. Cred că noua administrație va căuta o formulă prin care noi să ieșim din clubul acestor state opozante.“
Din punctul său de vedere, nu există motivații solide să faci vreo legătură între anexarea Crimeei de către Rusia și ceea ce s-a întâmplat în Kosovo. De altfel, doar Moscova o face, din rațiuni lesne de înțeles. „Este o comparație forțată, pentru că în Crimeea o populație rusofonă și rusofilă a răspuns unui așa-zis referendum pozitiv și a legitimat formal actul de anexare unilaterală la care s-a pretat Federația Rusă. În cazul Kosovo, a rezultat o entitate independentă, un nou stat. Nu a avut loc o anexare. Dinamica politică și mizele sunt diferite.“
Balcanii de Vest rămân în continuare o regiune complicată, în măsură să ofere oricând surprize neplăcute. De aceea, „România rămâne cel mai vocal apărător al extinderii UE cu Balcanii Occidentali, fără rezultat pe teren“. Cât despre relația cu Belgradul, văzută multă vreme într-un registru oarecum idilic, Teodor Baconschi preferă o viziune mai realistă. „În ceea ce privește alianța tradițională cu Serbia, cred că Bucureștiul a depășit iluziile. A văzut că niciunul dintre punctele litigioase din agenda bilaterală cu Belgradul nu a fost rezolvat, începând cu standardele pentru comunitățile românofone din Valea Timocului. Cred că faptul că Belgradul s-a legat cu o autostradă de toți vecinii, mai puțin de Banatul românesc, arată că trebuie să dăm o definiție mai îngustă acestei mari iubiri româno-sârbe.“
A consemnat ALEXANDRU LĂZESCU