Romanul este o reunire a familiei, făcută peste ani de copila de altădată, chiar dacă toţi au murit între timp, iar tema nu e doar copilăria. Este mai ales memoria, ca bază a identităţii umane.
Serenela GhiteanuClandestin e despre foarte mulţi dintre noi, care visăm să fugim din rolurile sociale impuse către care suntem împinşi, dezgustaţi de alienarea din societatea actuală.
Serenela GhiteanuÎn lupta cu uitarea, dar şi cu noile propagande de tot felul, mărturia unui scriitor onest şi implicat după 1989 în viaţa Cetăţii rămâne o sursă de mare credibilitate.
Serenela GhiteanuViața ei e un amestec de măreție și tragedie care sfidează orice ficțiune, o viață devenită Destin, unul cu totul excepțional, pentru că Martha Bibescu este o personalitate ieșită din comun.
Serenela Ghiteanu„Se face linişte în mine” este o meditaţie despre condiţia umană, în tonuri elegiace, o acceptare a acesteia presărată cu întrebări fără răspuns, o aşteptare melancolică asaltată de uitare.
Serenela GhiteanuPeripeții tipice unui roman popular, dar și analiza psihologică din romanul intelectualist, savoarea și forța poveștilor te fac să citești cartea Doinei Ruști cu sufletul la gură.
Serenela GhiteanuCeea ce e constant în aceste trei povestiri este lipsa mamei și prezența unui tată neiubitor, neînțelegător, prin urmare, condiția de orfană de facto a eroinei centrale.
Serenela GhiteanuBogdan Răileanu ne spune poveşti despre oameni singuri, nefericiţi, care trăiesc într-o lume ajunsă disfuncţională, şi ne pune în faţă o oglindă.
Serenela GhiteanuFaptul că la 25 de ani Saramago descrie foarte convingător viaţa sufletească a unei femei tinere, în plus, văduvă şi bogată, este impresionant.
Serenela GhiteanuCeea ce l-a interesat mai mult pe scriitor a fost o privire aproape filozofică asupra familiei şi felului în care ea se formează şi se menţine.
Serenela GhiteanuAvând multe referințe nu doar la literatură, ci și la pictură și cinema, romanul lui George Cornilă impresionează prin tumultul sufletesc al scriitorului care se caută pe sine ca om și ca artist.
Serenela GhiteanuÎntreaga atmosferă a romanului Voci la distanță este una de crepuscul, și nu din cauza pandemiei, ci pentru că avem de-a face cu un declin și o dezintegrare familială și socială.
Serenela GhiteanuOriginalitatea şi valoarea prozei Andreei Răsuceanu constau în amestecul bine stăpânit de realism şi mitic, în imaginaţia cu care (re)creează lumi trecute.
Serenela GhiteanuAna Blandiana este de mult o instanță morală care trebuie ascultată tocmai pentru că nu se impune de pe vreun piedestal, ci are modestie, justețe și nuanțări necesare în ceea ce face și scrie.
Serenela GhiteanuPovestirile Doricăi Boltaşu vorbesc despre femei deschis, fără pudori, fără prejudecăţi, în afara ideologiilor de vreun fel.
Serenela GhiteanuPartea cea mai reușită din romanul Tomas Nevinson este, ca și în celelalte cărți ale lui Javier Marias, miza morală pe care o presupun acțiunile personajelor.
Serenela GhiteanuPasager prin amintiri e o carte care dovedește, într-un stil accesibil, lejer, dar deloc superficial ce înseamnă să călătorești cu adevărat: să fii curios, deschis și iubitor de tot ceea ce descoperi.
Serenela GhiteanuDescriși de Doina Ruști, bucureștenii din perioada fanariotă sunt întotdeauna simpatici, chiar și în puținele cazuri în care ne sunt prezentați, din capul locului, ca plini de cusururi.
Serenela GhiteanuVolumul Familia Bednarik în arta românească, de Alexandru Davidian și Beatrice Bednarik, este o carte realizată estetic ca o bijuterie și se citește ca un roman.
Serenela GhiteanuConfesiunea lui Zabor, eroul lui Kamel Daoud, este o pledoarie pentru cunoaștere cum rar s-a mai scris în zilele noastre.
Serenela GhiteanuFie că evocă un sat sau Bucureștiul, un oraș de provincie sau Londra, autorul își prezintă personajele ca pe niște oameni singuri, care, deși caută companie sau un/o partener/ă, rămân tot singuri.
Serenela Ghiteanu
Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro
Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social
Abonamente interne cu
expediere prin poștă
45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an
Abonamente interne cu
ridicare de la redacție
36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an