Partea cea mai reușită din romanul Tomas Nevinson este, ca și în celelalte cărți ale lui Javier Marias, miza morală pe care o presupun acțiunile personajelor.
Serenela GhiteanuPasager prin amintiri e o carte care dovedește, într-un stil accesibil, lejer, dar deloc superficial ce înseamnă să călătorești cu adevărat: să fii curios, deschis și iubitor de tot ceea ce descoperi.
Serenela GhiteanuDescriși de Doina Ruști, bucureștenii din perioada fanariotă sunt întotdeauna simpatici, chiar și în puținele cazuri în care ne sunt prezentați, din capul locului, ca plini de cusururi.
Serenela GhiteanuVolumul Familia Bednarik în arta românească, de Alexandru Davidian și Beatrice Bednarik, este o carte realizată estetic ca o bijuterie și se citește ca un roman.
Serenela GhiteanuConfesiunea lui Zabor, eroul lui Kamel Daoud, este o pledoarie pentru cunoaștere cum rar s-a mai scris în zilele noastre.
Serenela GhiteanuFie că evocă un sat sau Bucureștiul, un oraș de provincie sau Londra, autorul își prezintă personajele ca pe niște oameni singuri, care, deși caută companie sau un/o partener/ă, rămân tot singuri.
Serenela GhiteanuRomanul „Și la început a fost întunericul” este o lectură provocatoare mai întâi prin gradul de neliniște pe care îl induce cititorului.
Serenela GhiteanuCeea ce fascinează la proza japoneză contemporană, indiferent de autor, este faptul că personajele ei nu comunică unele cu altele direct, așa cum fac occidentalii.
Serenela GhiteanuRomanul Cerul ca oțelul nu își propune doar să descrie această lume de dincolo de lumi, ci felul în care Răul din om domnește inclusiv (sau mai ales) atunci când e vorba despre supraviețuire.
Serenela GhiteanuCritica franceză o plasează pe Annie Ernaux nu doar printre scriitorii de autoficțiune și printre aceia care au reînnoit romanul, ci și printre reprezentanții romanului numit „extrem contemporan”.
Serenela GhiteanuCritica franceză o plasează pe Annie Ernaux nu doar printre scriitorii de autoficţiune, ci şi printre reprezentanţii romanului numit « extrem contemporan ».
Serenela GhiteanuMarioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc de Alina Nelega este restituirea unei artiste imense și în același timp un roman frenetic, suculent despre teatru în prima jumătate a sec. XX.
Serenela GhiteanuCivilizației europene înseși i se aduce în romanul Ignoranța al Ioanei Scoruș un elogiu, într-un moment istoric în care Europa valorilor tradiționale – democratice și umaniste – e rău bolnavă.
Serenela GhiteanuIoana Pârvulescu construiește nu doar povestea vieții lui Iona și a unchiului său Iacob, ci povestea stripei lui, vreme de 92 de generații, așadar până în zilele noastre.
Serenela GhiteanuFarmecul literaturii lui Françoise Sagan constă în faptul că eroii săi întruchipează modul franțuzesc de a iubi, dragostea ca mod de a-ți ocupa (tot) timpul.
Serenela GhiteanuTatiana Niculescu merge în permanență în paralel cu epoca, atunci când ne descrie viața lui Mihail Sebastian.
Serenela GhiteanuLiteratura Andreei Răsuceanu se dovedește metafizică prin dimensiunea de permanentă meditație asupra sensului vieții și al morții, asupra sacrului și al Istoriei.
Serenela GhiteanuAntologia Cartea orașelor este despre cum, revizitând un loc, cel natal sau adoptat mai târziu, te afli, de fapt, în căutarea ta însuți.
Serenela GhiteanuFaptele din vechi cronici nu ar însemna nimic dacă nu ar fi povestite cu harul unic al Doinei Ruști, care iubește această lume apusă.
Serenela GhiteanuRomanul Un nor în formă de cămilă e rescrierea unui mit contemporan, cel al lui Hamlet, îmbogățindu-se cu toate cuceririle literaturii personale și cu experiența artistică a autoarei în teatru.
Serenela GhiteanuCartea Vanessei Springora, Consimţământul, care descrie cu o privire detaşată abuzul pe care l-a trăit, este o mărturie şi un semnal de alarmă pentru prădătorii sexuali ai minorilor.
Serenela Ghiteanu
Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro
Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social
Abonamente interne cu
expediere prin poștă
45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an
Abonamente interne cu
ridicare de la redacție
36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an