Constituția românească nu-i cere premierului să fie membru într-un partid politic. Nu-i pre¬tinde nici măcar să fie ales deputat sau senator. Oricine e numit de președinte premier și reușește să formeze o coaliție care trece de votul de învestitură din parlament devine pre¬mier legitim.
Andrei CorneaLupta diverselor grupări din SRI și SIE cu conexiuni și interese la diverse „găști“ politice este loc comun în România, a fost mai evidentă în campania din 2014, dar acum a devenit feroce și scăpată de sub control.
Andreea PoraStatul trebuie să se retragă definitiv dintr-o chestiune încărcată valoric cum este „căsătoria“, să devină absolut neutru și să se limiteze la înregistrarea uniunilor civile, indiferent dacă este vorba de persoane de sexe diferite sau de același sex.
Cristian CampeanuAproape simultan, la Stockholm, Premiul Nobel pentru economie era acordat pentru teoria contractelor, iar la Bucureşti, politicienii spulberau înţelegeri contractuale pentru împrumutarea banilor.
Lidia MoiseDacă Dacian Cioloș nu se va implica și în reforma partidelor politice, atunci nici nu pot fi sigură că va promova reformele radicale de care țara are nevoie.
Rodica CulcerDemocratizarea nu e numai o prioritate, ci cea mai importantă dintre ele, iar dezbaterea unor soluții concrete în acest sens ar trebui să fie în centrul vieții noastre politice.
Alexandru GussiPolitica externă a Rusiei s-a definit și ca o alternativă la linia de politică externă occidentală.
Armand GosuAgenda candidatului establishment-ului este mult mai aproape de tendințele mari reflectate de America mainstream decât lasă să se întrevadă temperatura electorală.
Octavian ManeaNicicând în ultimile decenii alegerile din SUA nu au fost atât de importante pentru comunitatea internațională.
Iulian FotaPoate că, mai stringentă decât o „reformă“ a clasei politice, este nevoie de o reformă autentică a cetățeniei, a implicării civice, a angajării în problemele cetății. Poate că noi trebuie să ne reformăm mai întâi de toate.
Alexandru GaborMerită văzut și urmat cum au făcut alții, chiar în țările fostului bloc comunist, pentru a păstra reputația profesiei de jurnalist prin instaurarea deontologiei.
Brîndușa ArmancaNu cu mult timp în urmă, ați participat la reuniunea de toamnă a FMI și a Băncii Mondiale la Washington, în cadrul unei delegații a Parlamentului European. Suntem într-un moment în care au căpătat amploare discursul antiglobalizare, inițiativele de blocare sau anulare a acordurilor comerciale. În acest context, care e starea de spirit la nivelul personalităților influente din zona economică la nivel global?
Interviu Realizat De, Alexandru LazescuPe 9 octombrie, la Varșovia, a încetat din viață, la 90 de ani, unul dintre cei mai importanți cineaști ai secolului XX: Andrzej Wajda. Datorită lui, cinematografia poloneză a făcut înconjurul sălilor de cinema din lumea întreagă, atrăgând atenția asupra situației opresive de dincolo de Cortina de Fier. În 2016, ultimul său film, Powidoki (Imagine remanentă) poate fi citit (și) ca o metaforă la adresa conservatorilor din partidul Dreptate și Justiție care conduc, azi, Polonia.
Ioana MoldovanPe 27 octombrie, DAMIAN DRĂGHICI lansează la Bucureşti albumul The American Dream, care conţine 13 piese celebre de jazz din repertoriul unor artişti precum Charlie Parker, John Coltrane, Chick Corea sau Keith Jarrett - toate interpretate la nai.
Razvan BraileanuDacă o mare parte dintre bunurile de la Săvârşin şi-au găsit locul rapid prin casele vârfurilor nomenclaturii comuniste, celelalte, împreună cu ce se luase de la alte castele (Peleş, Pelişor, Bran) şi din vilele de la Sinaia, au fost folosite pentru utilarea apartamentelor destinate consilierilor sovietici.
Madalin Hodor
Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]
Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social
Abonamente interne cu
expediere prin poștă
45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an
Abonamente interne cu
ridicare de la redacție
36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an