Cristian Patrasconiu

Cristian Patrasconiu

Atenție: o capodoperă!

30.07.2019

Odisee este și ceea ce, în interiorul cursului despre marea carte a lui Homer descoperă tatăl despre fiu și ce descoperă fiul despre tatăl său.

Cristian Patrasconiu

Dan C. Mihăilescu: o duminică de carte despre vinul bun al trecutului

16.07.2019

Podul cu vechituri adună câteva zeci de texte, marea lor majoritate fiind „pastile“ radiofonice de 10-15 minute care au fost publicate și pe site-urile Radio Europa Liberă.

Cristian Patrasconiu

Proiecții despre inteligența artificială și ficțiunea în ficțiune

02.07.2019

Pentru cititorii care preferă, vara, desfătarea, greu comparabilă cu ceva, pe care o oferă cărțile bune de literatură, două romane puternice care ne vin din spațiul cultural britanic pot fi opțiuni ideale.

Cristian Patrasconiu

Pedagogie explicită

18.06.2019

„Copiii sunt ambasadorii noștri din imperiul posterității, cu condiția de a nu-i reduce la versiunea noastră mai bună, ci de a-i conduce spre versiunea lor cea mai bună.“

Cristian Patrasconiu

La comanda realității

04.06.2019

Democrația sub asediu (cu subtitlul România în context regional) este o carte foarte recentă pe care, îndrăznesc să spun în felul acesta (exagerând cumva lucrurile), realitatea a comandat-o.

Cristian Patrasconiu

Regele și Duduia – puțin altfel decât știm

21.05.2019

„Sunt o povestitoare de întâmplări adevărate“ – a spus cândva Tatiana Niculescu despre sine și despre ceea ce face în acest gen cultural în care nu are, practic, rival în România.

Cristian Patrasconiu

Bibi – actual și virtual

07.05.2019

Andrei Cornea zugrăvește o post-utopie care se nutrește dintr-o utopie omologată de istorie și care ni se poate întâmpla oricând. Condițiile pentru ca aceasta să fie pusă în act par deja aliniate.

Cristian Patrasconiu

Patru intrări în România continuă

02.04.2019

România continuă este (și) cartea unui mod de a lua în posesie istoria unei țări în adevăr, în realitatea istoriei sale recente, și nu în proiecțiile cu privire la această istorie.

Cristian Patrasconiu

România: populism en gros și en detail

05.03.2019

Vladimir Tismăneanu: „Robert Adam ne oferă o carte impresionantă ca rigoare academică și de o urgentă actualitate."

Cristian Patrasconiu

SANDRA DJUVARA MELONE: „Neagu a fost total lucid, până în ultimele secunde ale vieții“

05.02.2019

Sandra Melone Djuvara este nepoata istoricului Neagu Djuvara și președinta Asociației Culturale „Neagu Djuvara“, ce urmărește păstrarea în memoria publică a valorilor slujite de către acesta.

Cristian Patrasconiu

Dreptate și recuperare

22.01.2019

„Bizanț. O lume pierdută“ și „Istoria pierdută a creștinismului“ sunt două dintre titlurile apărute la noi (ambele la Baroque Books and Arts) care fac, pentru două teme esențiale, multă dreptate.

Cristian Patrasconiu

Memorie și identitate: germanii din Banat

08.01.2019

Coordonat de Smaranda Vultur, volumul dedicat germanilor din Banat are în centrul său „viaţa povestită, aşa cum e ea privită şi înţeleasă retrospectiv de cei care au trăit-o“.

Cristian Patrasconiu

„Acțiunea umană“:GPS-ul esențial pentru civilizație

18.12.2018

Volumul „Acțiunea umană. Un tratat de economie“ al lui Ludwig von Mises a fost lansat în a doua jumătate a lunii noiembrie 2018 la Banca Națională a României, în cadrul unei ample dezbateri.

Cristian Patrasconiu

THIERRY WOLTON: Visul lui Vladimir Putin, un vechi vis sovietic

04.12.2018

Faimosul istoric și eseist francez Thierry Wolton vorbește, în interviul acordat revistei 22, despre Vladimir Putin și moștenirea comunistă.

Cristian Patrasconiu

Târgul de Carte Gaudeamus – un sfert de secol

20.11.2018

La ediția din acest an a Gaudeamusului au participat aproximativ 300 de expozanți și au fost contorizate în jur de 900 de evenimente editoriale și profesionale.

Cristian Patrasconiu

Centenarul Marii Uniri prin lentila lucidității patriotice

09.10.2018

În volumul La Centenar. Recitind secolul României Mari, Ioan Stanomir survolează și recitește marile momente ale istoriei ultimei sute de ani (și ceva) care afectează, în bine și în rău, România.

Cristian Patrasconiu

Despre Holocaust, la zi

14.08.2018

Volumul Pământul negru. Holocaustul ca istorie și avertisment al lui Timothy Snyder este o adăugare la piesele explicative care există deja și, totodată, prin forța argumentației, o contribuție intelectuală referențială. Una care pune pe masa de discuție teme și decupaje care nu au fost, până acum, foarte bătătorite.

Cristian Patrasconiu

Compendiu despre lumea postadevăr

31.07.2018

Matrioșka mincinoșilor este un excelent manual de pedagogie – el ne spune despre mai multe maladii ale lumii contemporane și ne mai spune și de ce există acestea, care sunt mecanismele care le pun în mișcare.

Cristian Patrasconiu

Oameni și sensuri ale bolgiilor comuniste

12.06.2018

„Mărturiile din închisorile comuniste au ceva cu neputință de transmis prin cuvinte, întrucât zvârcolirea din care s-au invit ține de o rupere irațională prin care un om trece doar în situații-limită. Și acel ceva pe care niciun cuvânt nu îl poate prinde e chiar spiritul.“ (Sorin Lavric)

Cristian Patrasconiu

Pascal Bruckner: o bombă cu bun-simț despre o matrice a orbirii

22.05.2018

Felul șarmant și argumentat în care navighează o temă atât de sensibilă precum este aceasta (hiperîncărcată de ideologie) a „rasismelor imaginare“ ne arată, o dată în plus, că Pascal Bruckner este un adversar de temut al diferitelor forme de orbire și un foarte aplicat și convins avocat al responsabilității.

Cristian Patrasconiu

Cu atenție și judecată limpede: despre lumea în care trăim

27.02.2018

Prima ediţie a festivalului Despre lumea în care trăim, o serie de conferinţe şi dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate, susţinute de specialişti importanţi şi oameni de cultură de prestigiu, a avut loc la Ateneul Român între 24 şi 28 februarie, fiind organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas, Fundaţia ARCCA şi Filarmonica „George Enescu“.

Cristian Patrasconiu

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22