Pe aceeași temă
Într-adevăr, misiunea EximBank este de a sprijini mediul de afaceri românesc, atât prin produsele și serviciile clasice ale unei bănci comerciale, cât și prin instrumente specifice puse la dispoziția companiilor în calitate de mandatar al statului român. În baza acestui dublu mandat, la sfârșitul lui noiembrie 2016, EximBank înregistra expuneri din credite cu 15% peste nivelul din aceeași perioadă a anului precedent, în condițiile menținerii unui nivel al creditelor neperformante sub media pieței. Această evoluție se datorează evoluției macroeconomice, dar eu cred că este și rezultatul eforturilor ultimilor ani de a moderniza și adapta produsele și serviciile oferite.
În spaţiul public românesc se discută despre necesitatea apariţiei unei bănci de dezvoltare. Toate forţele politice, indiferent de doctrină, agreează ideea. Consideraţi că EximBank ar fi opţiunea ideală pentru o bancă de dezvoltare?
Ne bucură faptul că există un consens politic cu privire la necesitatea înființării unei bănci de dezvoltare. România este unul dintre puținele state din Uniunea Europeană care nu dispune de un astfel de vehicul. O bancă de dezvoltare ar permite statului român să își diversifice și să își intensifice prezența și impactul în economie. Pe lângă sprijinirea politicilor economice ale guvernului (de la susținerea IMM-urilor la creșterea absorbției fondurilor europene și finanțarea dezvoltării regionale), o bancă de dezvoltare îi va permite statului să participe la Planul Juncker al Comisiei Europene, un ambițios program de finanțare a investițiilor în infrastructura europeană ce prevede mobilizarea de resurse publice și private de peste 300 de miliarde de euro. Referitor la modul practic de înființare în România a unei bănci de dezvoltare, construcția acesteia pe structura EximBank prezintă o serie de avantaje clare. În primul rând, autoritățile pot beneficia de experiența pe care banca o are în administrarea fondurilor statului. EximBank are o infrastructură solidă și eficientă, care ar permite noii instituții realizarea unor economii de scală importantă. Nu în ultimul rând, EximBank dispune de capitalul necesar pentru a putea demara imediat activități specifice unei bănci de dezvoltare, urmând ca ulterior acesta să fie suplimentat, la nevoie, pe măsură ce obiectul de activitate al acesteia se va extinde pentru a include mecanisme de sprijin mult mai complexe. Sperăm, așadar, că proiectul prin care EximBank își va extinde mandatul prin preluarea atribuțiilor de bancă de dezvoltare, la care s-a lucrat deja consistent - în special în direcția revizuirii și actualizării cadrului legislativ -, să intre cât mai rapid pe agenda autorităților, astfel încât să putem – așa cum fac alte state - să implementăm proiecte integrate, care aduc noi locuri de muncă, creează o dezvoltare a infrastructurii locale și ajută la creșterea economică a unei țări.
2016 a fost anul celor mai joase dobânzi din istoria postdecembristă a pieţei noastre financiare. Ce efecte a avut această ieftinire a creditării în viaţa companiilor?
Evoluția dobânzilor și a contextului macroeconomic stabil nu au reprezentat argumente suficient de puternice pentru ca antreprenorii să-și majoreze consistent gradul de îndatorare, aflându-se într-o ușoară stare de expectativă, mai ales în ceea ce privește planurile de investiții. Astfel, deși estimările oficiale indică existența unui potențial însemnat pe segmentul creditării societăților comerciale (de circa 100 de miliarde de lei - suficient pentru dublarea volumului creditelor acordate) și există premise pentru o continuare a trendului pe dobânzi, ne așteptăm ca aversiunea față de îndatorare a antreprenorilor să continue să se manifeste și în perioada următoare.
Aveţi un program destinat firmelor mici şi mijlocii. Care sunt avantajele pe care le oferiţi acestora? S-au arătat IMM-urile tentate de oferta bancară în acest an?
Așa este. Ne-am propus să avem o abordare mult mai dinamică pe segmentul reprezentat de IMM-uri și am pregătit deja terenul pentru acest lucru. Am lansat în acest an noi produse dedicate exclusiv acestui segment și deja este activă pe site-ul băncii – probabil suntem singura bancă cu o asemenea facilitate - o aplicație de preselecție care permite IMM-urilor să afle on-line dacă sunt eligibile pentru produsele dedicate. Avem posibilitatea să dăm foarte rapid credite și putem structura facilități complete care să includă garanții sau alte produse complementare, precum factoringul sau cash management. Astfel că suntem încrezători că în 2017 ne vom crește consistent expunerea pe acest segment important pentru economie.
Sunt exportatorii, clienţii dvs. tradiţionali, îngrijoraţi de eventualitatea Brexit-ului?
Orice schimbare atrage după sine o ieșire dintr-o zonă de confort care, de cele mai multe ori, creează în primă fază îngrijorări din cauza imposibilității anticipării tuturor efectelor acesteia. La fel stau lucrurile și în ceea ce privește Brexit-ul. Sunt încă destule necunoscute legate de evoluția procesului, însă, global privind, nu cred că decizia britanicilor va avea un impact puternic asupra exportatorilor români, dată fiind ponderea destul de redusă a schimburilor comerciale cu Marea Britanie – undeva la 4%.
Cum vedeţi evoluţia dobânzilor din piaţa românească, în contextul unei majorări a dobânzii de politică monetară a Federal Reserves?
Creșterea dobânzii de politică monetară de către FED se va transmite ca o undă de șoc în economiile dezvoltate și emergente. Investitorii își vor canaliza plasamentele în active denominate în dolari și vor solicita randamente mai mari pentru a-și păstra banii în active denominate în alte valute. Desigur, factori locali favorabili, cum ar fi, de exemplu, creșterea economică din România, vor cântări și ei în deciziile investitorilor, însă unda de șoc tot va conduce la o creștere a randamentelor de pe piață, determinând în anumite situații băncile centrale să intervină prin creșterea dobânzilor de politică monetară, pentru a opri scurgerile de capital. Având în vedere importanța dolarului în economia globală, decizia de creștere a dobânzii de către FED se va traduce într-o creștere aproape generalizată a randamentelor de pe piețele financiare, chiar dacă nu cu aceeași amplitudine.
BNR descrie o scădere a ratei creditelor neperformante. Credeţi că fenomenul de însănătoşire va continua?
Cred că băncile se află încă într-o etapă de repoziționare, după ce au parcurs un proces critic de curățare a bilanțurilor și de adaptare la inițiativele legislative care au impactat sectorul bancar din România. În plus, marjele dintre dobânzile active și cele pasive s-au redus considerabil, ceea ce, alături de nivelurile scăzute ale dobânzilor, continuă să afecteze profitabilitatea și să forțeze managementul băncilor să găsească surse suplimentare de venit sau să reducă nivelul cheltuielilor. În acest context, este de așteptat ca sistemul bancar să continue să traverseze o perioadă de consolidare, cu o creștere a volumului de tranzacții pe segmentul portofoliilor de credite neperformante din zona corporate, cât şi la nivelul tranzacţiilor de fuziuni şi achiziţii.
Ce anume ar accelera revirimentul afacerilor româneşti? Reduceri de fiscalitate generală, scăderea poverii impozitării muncii?
Într-adevar, provocările cărora trebuie să le facă față mediul de afaceri sunt multiple. Pe termen scurt, investitorii pot reduce efectele adverse ale disfuncționalităților economiei. Să luăm ca exemplu disponibilitatea de personal calificat, problemă care poate fi temporar acomodată fie prin creșterea salariilor, în vederea atragerii resursei umane necesare, cel puțin până la nivelul la care marjele de profitabilitate o permit, fie prin deschiderea de puncte de lucru în zone mai sărace în investiții. Pe termen lung, însă, este nevoie ca autoritățile să continue să ajusteze modelele de creștere economică, care trebuie să pună un accent mai mare pe absorbția fondurilor europene, pe dezvoltarea infrastructurii, pe reindustrializare și pe creșterea ponderii exporturilor și a investițiilor românești către țări din afara UE, unde se poate crea o valoare adăugată mai mare. Un astfel de model de creștere economică va permite o incluziune mai mare a companiilor românești pe lanțul de valoare decât o creștere economică bazată pe consum privat.
Sunt companiile româneşti interesate de investiţii în străinătate, care eventual pot căuta finanţare la banca dvs.? Ştim că aveţi produse bancare destinate susţinerii financiare pentru proiecte de investiţii externe.
Tendința în acest moment este ca firmele românești să se implice în proiecte internaționale, să presteze diverse servicii în alte țări pentru a acumula capital necesar dezvoltării și mai puțin de a derula proiecte de investiții. Avem, de exemplu, parteneri care derulează contracte atât în spațiul european, dar și în Asia Centrală sau Africa. Luând decizia de a se extinde în afara granițelor țării, aceste companii fac dovada unor modele de afaceri competitive și sustenabile, iar creșterea indicatorilor lor financiari le face atrăgătoare și din punctul de vedere al poziționării pe piețele lor, dar și din perspectiva finanțatorilor. Ca bancă, suntem direct interesați de calitatea și sănătatea portofoliului nostru de clienți, iar faptul că, prin natura produselor și serviciilor noastre, putem construi relații de durată cu astfel de companii ne ajută fundamental în îndeplinirea misiunii noastre de susținere a mediului de afaceri din România.