Stefan Popescu

Stefan Popescu

Alegeri în Franța: Macron câștigă timp

09.07.2024

Cel mai probabil, președintele va alege o formulă de tranziție care să permită gestionarea Franței și chiar adoptarea unor măsuri prin alianțe punctuale în Adunarea Națională.

Stefan Popescu

Contestarea lui Macron și schimbarea Europei

25.06.2024

Alegerile reflectă o puternică tendință de contestare a lui Macron, care personifică în ochii celor mai mulți francezi politica tradițională, elitele îndepărtate de popor și lipsa unor decizii ferme.

Stefan Popescu

Limitele acordului pentru Ucraina de a lovi ținte pe teritoriul Rusiei

11.06.2024

Ne aflăm într-un război de uzură în care contează numerele: resursele umane ale fiecărei tabere, capacitățile liniilor industriale și, nu mai puțin important, susținerea aliaților.

Stefan Popescu

Mari provocări pentru Europa, mici dezbateri electorale

28.05.2024

Tematicile de campanie în Uniunea Europeană sunt determinate de contextele naționale și de crizele de moment. Marile dezbateri au fost puse în surdină, făcând loc confruntărilor emoționale.

Stefan Popescu

Europa, Ucraina, China. Planurile președintelui Emmanuel Macron

14.05.2024

Una dintre intențiile președintelui Macron are drept obiectiv să arate că Franța este o putere credibilă, capabilă să se implice autonom într-o manieră structurantă în războiul din Ucraina.

Stefan Popescu

Adevăratele ramificații ale atacului iranian contra Israelului

16.04.2024

Strategia Iranului este de a obosi Israelul, de a-i satura dispozitivul militaro-securitar, de a-i distruge percepția de invincibilitate din punct de vedere militar.

Stefan Popescu

Strategia lui Emmanuel Macron față de Ucraina și Marea Neagră

05.03.2024

Pentru România se deschide posibilitatea relansării cooperării cu Franța, recunoscută de București la nivel declarativ drept cel mai important partener european.

Stefan Popescu

Patru luni și jumătate de război în Gaza

20.02.2024

Numai după alegerile din SUA și instaurarea unei noi administrații la Casa Albă se va putea intra cu adevărat în faza post-conflict în Fâșia Gaza.

Stefan Popescu

Ajutorul pentru Ucraina și pragmatismul lui Viktor Orbán

06.02.2024

Aprobarea fără dificultate a pachetului de 50 de miliarde pentru Ucraina era de așteptat, după cum la fel de predictibil era și concursul dat de Ungaria.

Stefan Popescu

Miza schimbării de guvern din Franța

23.01.2024

Marea miză a lui Macron este pregătirea succesiunii; punerea pe orbită a celor care vor îmbrăca costumul de prezidențiabil atunci când se vor face calcule pentru alegerea candidatului.

Stefan Popescu

Legea imigrației, o nouă provocare pentru Franța

09.01.2024

Legea Imigrației vine după alte nu mai puțin de 30 de legi similare adoptate în ultimii 40 de ani, fără ca acestea să fi schimbat situația și să fi redus numărul străinilor.

Stefan Popescu

Imposibilitatea leadershipului european

19.12.2023

Evenimentele și deciziile care au marcat Uniunea Europeană ne arată îndepărtarea de obiectivul enunțat la învestitura comisiei von der Leyen, acela de Europă geopolitică.

Stefan Popescu

Ce ascunde turneul sud-est european al ambasadorului SUA în Grecia

12.12.2023

SUA au interesul de a-și consolida prezența în interiorul Uniunii Europene, de a da mai multă coerență unor piețe favorabile gazului natural pentru a accentua ponderea americană în mixul european.

Stefan Popescu

Strategia Ucrainei pentru Africa

28.11.2023

Perspectivele unui război de lungă durată cu Rusia, fără posibilitatea de a muta linia frontului, obligă Ucraina să caute să combată inamicul pe un alt front.

Stefan Popescu

Ucraina și Republica Moldova, la ușa Uniunii Europene

14.11.2023

Un semnal important este dat în raportul franco-german pe tema extinderii și reformei Uniunii Europene și se referă la generalizarea principiului cipriot, legat de situațiile de „litigiu teritorial”.

Stefan Popescu

Criza din Orientul Mijlociu acoperă războiul din Ucraina

31.10.2023

O ierarhizare clară apare între cele două războaie, Rusia-Ucraina și Israel-Hamas, iar aceasta se manifestă nu numai pe planul mediatic, dar și pe planul percepțiilor amenințării.

Stefan Popescu

Alegeri în Polonia: victoria opoziției nu va aduce liniște pe scena politică

17.10.2023

Nu am asistat câtuși  de puțin la o prăbușire, iar scorul obținut permite coaliției conservatoare să facă o opoziție puternică.

Stefan Popescu

Ursula von der Leyen, interesată de posteritate

19.09.2023

Un discurs înscris în contextul electoral în care deja am intrat, dar și de deschidere spre o posibilă nouă candidatură la șefia Comisiei Europene.

Stefan Popescu

Epuizarea elitelor politice și consecințele loviturilor de stat din Africa

05.09.2023

Erodarea prezenței franceze în Africa înseamnă atât o erodare a statutului de mare putere al Franței, dar, în același timp, și o erodare a capacității europene de a fi jucător strategic global.

Stefan Popescu

Turneul lui Emmanuel Macron în Indo-Pacific: nuanțe geopolitice, dar și existențiale

01.08.2023

Președintele francez a insistat în luările sale de poziție pe dorința statelor regiunii de a nu fi prinse în cleștele chino-american.

Stefan Popescu

Summitul NATO și competiția pentru influență dintre Franța și Germania

18.07.2023

Summitul de la Vilnius ne-a permis să sesizăm geometriile variabile care modelează spațiul euro-atlantic și pe care trebuie să le urmărim cu atenție și la București.

Stefan Popescu

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22