22 PLUS, nr. 294 - Societatea Timişoara continuă programul Revoluţiei

Octavian Manea | 09.03.2010

Pe aceeași temă

Societatea Timişoara primeşte pe 9 martie Premiul Grupului pentru Dialog Social pe anul 2009. Cu acest prilej, la GDS are loc dezbaterea cu tema 20 de ani de la Proclamaţia de la Timişoara, moderată de Adrian Cioroianu.

Începând din 1990, Societatea Timişoara a fost portdrapelul luptei anticomuniste din România. Pe 11 martie se împlinesc 20 de ani de la lansarea Proclamaţiei de la Timişoara, concepută de către membrii asociaţiei şi redactată de George Şerban, Daniel Vighi, Vasile Popovici şi Dorel Mihiţ. Ea va rămâne în istorie drept o veritabilă cartă a Revoluţiei din decembrie 1989.

Proclamaţia a apărut dintr-o necesitate acută a societăţii româneşti de la începutul anilor ’90, pe fondul deturnării idealurilor revoluţiei: „Am constatat că ceea ce se ceruse pe străzile Timişoarei era altceva decât ceea ce-şi propunea FSN. Şi atunci George Şerban a venit cu ideea să spunem care au fost, de fapt, doleanţele timişorenilor, pentru ca toată ţara să înţeleagă ce am vrut când am început această revoluţie. De fapt, Proclamaţia de la Timişoara s-a dorit un text care să sintetizeze ceea ce s-a cerut pe străzi, să fie un fel de program al Revoluţiei. Din acel moment nu a mai fost vorba de o negare a ceea ce exista, ci de promovarea unei construcţii“ îşi aminteşte Florin Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara. Pentru Daniel Vighi, Societatea Timişoara „s-a înfiinţat din necesitatea de a avea o voce alternativă pe o zonă în care societatea civilă era cvasiinexistentă.

S-a simţit nevoia unei voci alternative, care să asigure un anumit tip de credibilitate şi de spargere a unui monopol al informaţiei“.

Încă din prima jumătate a deceniului trecut, în fiecare an, Societatea Timişoara acordă premii simbolice personalităţilor publice care prin activitatea lor au contribuit la lupta împotriva comunismului: Premiul „Speranţa“ - pentru cea mai însemnată contribuţie la instaurarea democraţiei, destrămarea structurilor comuniste şi menţinerea speranţei în România, Premiul „Secera şi ciocanul“ - pentru efortul deosebit depus întru conservarea şi susţinerea sistemului şi structurilor (neo)comuniste în România, Premiul „Alexandra Indrieş“ - pentru contribuţia prin intermediul cuvântului scris la dezvoltarea spiritului civic, la promovarea principiilor democraţiei şi ale statului de drept, Premiul „Punctul 12 al Proclamaţiei de la Timişoara“ - pentru promovarea principiilor Proclamaţiei în diaspora, Premiul „Ion Monoran“ - pentru stăruinţa în demersurile de a decanta valorile morale în societatea românească.

Societatea Timişoara a continuat prin multele proiecte derulate până astăzi demersul de deconspirare a crimelor comunismului. În urmă cu trei ani, a iniţiat în parteneriat cu Institutul pentru Investigare a Crimelor Comunismului o serie de cercetări cu privire la modul în care au fost investigate crimele comunismului de dinainte de 1989, mai ales în ceea ce priveşte încercările de ieşire din ţară în zona de graniţă Jimbolia. Cei care vor fi dovediţi ca fiind criminalii celor care au dorit să părăsească România comunistă vor fi deferiţi justiţiei.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22