Codrut Constantinescu

Codrut Constantinescu

Nuvelele războinice ale lui Gib Mihăescu

15.10.2019

Nuvelele lui Gib I. Mihăescu dovedesc puterea de a recompune psihologia omului simplu tentat mai degrabă să comită mici laşități când se află în prezenţa celui mai greu examen: înfruntarea morţii.

Codrut Constantinescu

Petele dragonului

17.09.2019

Unul dintre efectele boomului chinez este răspândirea corupției și a individualismului, exact două dintre tarele pe care ideologia comunistă le respingea, aruncându-le în cârca capitalismului vicios.

Codrut Constantinescu

America ogarului cenușiu

03.09.2019

Experiența celor aproape 140 de zile trăite de Romulus Rusan și Ana Blandiana în SUA a fost concretizată livresc prin apariția cărții America ogarului cenușiu - un succes uriaș în epocă.

Codrut Constantinescu

Călăii comuniști

20.08.2019

Comunismul a fost prima ideologie care a avut nevoie ca de aer de inamici şi practic nu a supravieţuit istoric decât fabricând permanent noi dușmani.

Codrut Constantinescu

Alte amintiri din cel de Al Doilea Război Mondial

30.07.2019

Fascinantă rămâne dorința celor care au supraviețuit unor încercări cumplite, de regulă păcălind moartea (pe front, în Gulag sau Holocaust) de a-și spune povestea.

Codrut Constantinescu

Viața și moartea în Rusia sovietică

16.07.2019

Scurta viață a Evgheniei Markon este doar unul dintre sutele de mii de destine frânte de logica totalitară.

Codrut Constantinescu

Redescoperind America, învățăm să o iubim

02.07.2019

Rolul și implicarea SUA rămân la fel de importante ca în perioada Războiului Rece, dacă nu cumva și mai importante acum, într-o lume în schimbare de paradigmă.

Codrut Constantinescu

Nebuniile lui Tesson

18.06.2019

Modul în care descrie Tesson viaţa în afara vieţii, dar, totuşi, viaţa, parcă îţi se face şi ţie, simplu cititor, poftă de ea sau măcar de o cură de câteva zile, care nu ar strica probabil nimănui.

Codrut Constantinescu

Aventura transsiberiană lui Ioan Timuş

04.06.2019

Ioan Timuș a trăit cinci ani în Japonia, cunoscând intim societatea niponă, fiind, dacă nu primul român care a ajuns în Japonia, cel puțin primul care a scris pe larg despre ea.

Codrut Constantinescu

Pictor în refugiu

07.05.2019

Mărturia lui Costin Petrescu dezvăluie tragismul, eroismul, dar și laşităţile unei epoci complicate şi care merită citită şi la un an de la festivismele dedicate Centenarului apariţiei României Mari.

Codrut Constantinescu

Experienţa lui Grigore Romalo pe fronturile Primului Război Mondial

16.04.2019

Şi destinul lui Grigore Romalo, descendentul unei prestigioase familii de boieri munteni, este relevant pentru complexitatea şi tragismul constituirii României Mari.

Codrut Constantinescu

Jurnal de front, vise de iubire

19.03.2019

Ne îndoim profund că Gheorghe Garoescu ar fi acceptat să-şi trădeze ţara şi regele, punându-se în slujba bolșevicilor şi cozilor de topor.

Codrut Constantinescu

„Memoriile generalului Berthelot“

05.03.2019

Berthelot nu era prea fericit de intrarea trupelor române în Basarabia, în ideea de a nu-i antagoniza și mai mult pe ruși, chiar dacă recunoaște caracterul românesc al provinciei.

Codrut Constantinescu

Tristul destin al Reginei-mamă Elena

19.02.2019

În ciuda încercărilor la care a fost supusă, Regina-mamă Elena a făcut mult bine într-o epocă zguduită de războaie, în care mult mai ușor era să te refugiezi sub mantia indiferenței.

Codrut Constantinescu

Henri Stahl pe frontul României Mari

08.01.2019

Pentru curajul dovedit în lupta de la Porumbacu (1916), Henri Stahl a fost distins cu Ordinul Coroana României.

Codrut Constantinescu

Mărturia unui medic militar român din refugiul moldovean

04.12.2018

Relatarea lui Raul Dona vine să întregească amplul tablou al implicării României în Primul Război Mondial, oferind o perspectivă diferită față de șabloanele vânturate în spațiul public de Centenar.

Codrut Constantinescu

Din mărturiile unor prahoveni implicaţi în Primul Război Mondial

23.10.2018

„Oamenii se scurgeau din toate satele şi târgurile din spatele frontului către Bucureşti, înnebuniţi de spaimă, urcaţi în căruţe şi pe jos, cu tot avutul ce putuseră lua, în grabă, cu copii, femei şi moşnegi, chiar şi cu morţi la capul cărora ardeau lumânări şi pe care nu-i putuseră îngropa.“ (Toma T. Socolescu)

Codrut Constantinescu

Grecia, între efectele turismului și ale recesiunii

09.10.2018

Cum arată Grecia în vara anului 2018? Care este legătura între turismul industrial și criza economică, ce pare a fi depășită după opt ani grei?

Codrut Constantinescu

Un viitor dramaturg pe câmpul de luptă

02.10.2018

Memoriile de război ale lui Victor Ion Popa sunt formate dintr-o serie de scene bine închegate care dovedesc faptul că, și atunci când frontul era stabilizat, totuși moartea era prezentă și putea apărea în orice moment.

Codrut Constantinescu

În spatele frontului

18.09.2018

Venit ca inamic, Gerhard Velburg a plecat ca sincer admirator al românilor, cunoscând şi dezvăluind atât aspectele pozitive, cât şi pe cele negative.

Codrut Constantinescu

Tragica viață a fiicei lui Stalin

04.09.2018

Dinamicul volum Blestemul Svetlanei, scris de Beata de Robien, retrasează nefericita viaţă a fiicei lui Stalin, din primii ani ai copilăriei până la obscurul sfârşit din 2011, care a avut loc, în mod paradoxal, în SUA, într-un azil pentru oameni săraci dintr-un orăşel obscur din Wisconsin.

Codrut Constantinescu

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22