Autorul analizează și dificultățile care au apărut în mediul rural, afectat de masivele înrolări, care au depopulat imensele regiuni agricole ale Rusiei sau Ucrainei.
Codrut ConstantinescuAlbert Londres nu a rămas în Fiume pe tot parcursul ocupației portului de către aventurierul poet. A revenit în ianuarie 1921, scriind alte două articole despre sfârșitul aventurii lui D’Annuzio.
Codrut ConstantinescuDrumul lui Albert Londres nu se afla în Lyon, ci doar trecea prin el. Locul unde se întâmplau lucrurile dorite de el era Parisul, unul dintre centrele lumii începutului de secol XX.
Codrut ConstantinescuAdrian Lesenciuc face o minunată reclamă literaturii de inspirație istorică și religioasă, mai ales în aceste momente de cumpănă ale literaturii și culturii în general.
Codrut ConstantinescuBayrou iubește cărțile și ar citi una pe zi, fie dimineața, la micul-dejun, fie seara, iar când ia cina singur, citește. Biblioteca din casa familială din satul Borders ar fi impresionantă.
Codrut ConstantinescuCând te învăluie istoria, prins în vraja miracolelor naturii, înțelegi pe deplin puterea de atracție a insulelor elene și ajungi să te întrebi de ce nu te-ai stabili pentru restul zilelor aici.
Codrut ConstantinescuNu aș fi bănuit niciodată că Sovata este un oraș. Uneori ești ignorant cu niște realități banale.
Codrut ConstantinescuEtapele Turului Franței erau extrem de lungi pentru mijloacele tehnice existente în epocă, fapt ce punea la mare încercare starea de sănătate a sportivilor.
Codrut ConstantinescuCorespondența dintre Geo Bogza și Sașa Pană se poate citi și ca un elogiu adus prieteniei literare și spirituale, dezvoltând o frumusețe aparte.
Codrut ConstantinescuViața lui Panait Istrati este un roman cel puțin la fel de captivant precum ceea ce a publicat în limba franceză scriitorul originar din balcanicul port al Brăilei, poarta de ieșire a Munteniei la Dunăre.
Codrut ConstantinescuSpre deosebire de alte orașe de aceeași dimensiune din România, Câmpina a avut de suferit masiv pentru că era industrializat, iar Steaua Română lucra pentru mașinăria de război nazistă.
Codrut ConstantinescuOvidiu Bogza este unul dintre frații mai puțin cunoscuți ai familiei Bogza, dar, având har scriitoricesc, nu s-a lăsat până când nu a publicat un volum.
Codrut ConstantinescuIstoria orășelului Parga, care acum ar avea aproximativ 12.000 de rezidenți permanenți, este doar una dintre filele tulburei istorii a Balcanilor.
Codrut ConstantinescuExtrem de bine documentată, folosind memoriile unor sute de participanți din toate taberele implicate, cartea lui Hastings este în sine și un avertisment.
Codrut ConstantinescuAlbert Londres nu înțelege ignoranța francezilor față de ceea ce simboliza Marsilia: navigația, mările, distanțele.
Codrut ConstantinescuDacă Nisa este o contesă manierată sau o ducesă sobră și stilată, Marsilia este o vânzătoare de pește scos din mare de soțul ei, pescar, în acea dimineață, o femeie cu gura mare și pielea arsă de soare.
Codrut ConstantinescuDestinele celor doi frați Abalakov nu sunt decât alte dovezi ale imensei capacități a regimurilor totalitare de a se folosi de diversele pasiuni și calități umane în scopuri propagandistice.
Codrut ConstantinescuCeea ce ne surprinde mereu în cărțile lui Mirel Bănică este marea și nedisimulata lui dragoste față de România profundă, băgată în seamă doar dacă vreo tragedie o afectează, într-un fel sau altul.
Codrut ConstantinescuNumai noi suntem capabili să controlăm extinderea fenomenului, cu toate că apariția în peisaj a inteligenței artificiale vine mai degrabă să complice scena digitală și să ne facă din ce în ce mai leneși.
Codrut ConstantinescuNavele au fost locul unde o lume pestriță se întâlnea, trăia/interacționa. Pe aceste nave se petreceau zile bune, chiar până la două săptămâni, de aceea cunoașterea interumană avea o altă intensitate.
Codrut ConstantinescuBucurându-ne de soarele generos, care ne făcea în ciudă, și așteptând îmbarcarea, gândeam că Italia și România sunt complementare și la un alt nivel decât cel al limbii de origine latină.
Codrut Constantinescu
Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro
Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social
Abonamente interne cu
expediere prin poștă
45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an
Abonamente interne cu
ridicare de la redacție
36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an