PSD nu-și va schimba și narațiunea cu care a câștigat atâția alegători anul trecut, ceea ce le va oferi opoziției și președintelui oportunitatea de a se identifica politic prin discursul proeuropean.
Alexandru GussiApropierea congresului PNL nu face decât să demanteleze gravele probleme care macină partidul și să pună reflectorul pe fundătura în care a intrat. Cei doi candidați rămași în cursă - Orban și Bușoi - și taberele grupate în jurul lor sunt doar staniolul sub care viermuiește o istorie a eșecurilor arareori asumate și nicicând analizate în profunzimea lor.
Andreea PoraCum se va deschide USR către un electorat sceptic? Cum va regla diferențele ideologice din interior astfel încât să se poziționeze coerent față de problemele momentului?
Cristian CampeanuLiviu Dragnea a eșuat lamentabil ca lider al marelui partid al corupților, nereușind să-și onoreze angajamentele față de colegi.
Rodica CulcerRomânia se află în situaţia inconfortabilă de a alege între intrarea în zona euro, cu avantajele rezultate de aici, şi tergiversarea adoptării monedei unice, riscând astfel să piardă bani şi influenţă în spaţiul UE
Lidia MoiseMarţi, 9 mai, iniţiativa cetăţenească prin care familia este redefinită în Constituţie a fost votată în Camera Deputaţilor cu 232 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 13 abţineri.
Teodor Baconschi, Mihaela MiroiuDemersul Coaliției pentru Familie și succesul acestui demers în Camera Deputaților au redeschis un subiect important pentru concetățenii noștri cu altă orientare sexuală decât cea a majorității.
Mihaela MiroiuDisputa în jurul „familiei tradiționale“ ilustrează cazul particular al unui război cultural purtat în tot spațiul occidental. Acest conflict ideologic, religios, etic, social și politic trădează neașezarea existențială a lumii libere care, mai ales după prăbușirea comunismului (și ieșirea din relativul confort al lumii bipolare), adună, din Est și Vest, toate aluviunile unui secol de nihilism și a două alte secole de progresism pozitivist, materialist și anticlerical.
Teodor BaconschiTot ni se pare că ne facem bine, că vom scăpa de ei. Dar nu-i așa. Reușim doar să mai ajungem cu mâinile spre masca cu oxigen, când ne bagă în comă cu ordonanțe, cu furturi, cu legi de grațiere. Mai respirăm puțin. Dar nu scăpăm de ei.
Ramona UrsuÎn motivarea sentinței date în dosarul Electrica, instanța Tribunalului București a uitat să explice de ce l-a lăsat în libertate condiționată pe generalul Cătălin Voicu, după ce l-a condamnat în al doilea dosar penal pentru fapte cu „consecințe deosebit de grave“. Nici măcar fostul premier Adrian Năstase nu a avut norocul să nu se întoarcă în închisoare după ce a fost condamnat cu executare a doua oară. Din dosarul Electrica reiese implicarea unor personaje din serviciile secrete, între care un general de informații, și a tatătului mogulului de presă Dan Voiculescu, aflat în pușcărie.
Ondine Ghergut„Cel mai trist aspect al vieţii în prezent este că ştiinţa acumulează cunoştinţe mai repede decât societatea înţelepciune.“ (Isaac Asimov)
Stefan Eugen SzedlacsekDemiterea directorului FBI a avut un efect de bumerang, degenerând într-un mare dezastru de PR pentru Administrația Trump.
Octavian ManeaÎntre spațiul care descrie din punct de vedere geografic Europa și cel politic, economic, instituțional pe care îl vor ocupa în viitor actualele state membre ale UE vor exista diferențe consistente.
Alexandru LazescuDupă anexarea Crimeei, Kievul a declanșat o veritabilă naționalizare a propriului stat și societății, optând pentru recuperarea simbolică a unor organizații nationalist-radicale din anii ’30-’40. Pe de altă parte, 2015 aduce schimbări politico-identitare și la Varșovia, cu implicații profunde în relaționarea cu lumea din jur. Pentru prima oară după 1989, guvernarea este dominată de elite pentru care Vestul și UE în mod particular nu mai primează necondiționat.
Octavian MilewskiRuxandra Hurezean rezonează subtil cu dramele umane, fără patetism și fără tonuri justițiare. Din teren, unde se lasă impregnată de fiorul vieții, jurnalista urcă spre cărți și documente, pentru a obține distanța necesară.
Brîndușa ArmancaPe lângă rubricile curente despre expoziții, evenimente și publicații din țară și din străinătate, acest număr propune un dosar special despre Hibrizi. Coordonatoarea lui, Cristina Bogdan, explică astfel conceptul:
Fara AutorContinuăm prezentarea diverselor experienţe din perioada Primului Război Mondial în spaţiul românesc cu o adevărată odisee, puţin cunoscută şi asumată în România: contribuţia femeilor scoţiene pe frontul românesc, detaliată în volumul scris de Costel Coroban Potârnichile gri. Spitalele femeilor scoţiene în România, 1916-1917.
Codrut ConstantinescuPrincipalul atu al cărţii lui Oliver Jens Schmitt despre liderul Mişcării Legionare este acela că depășește tradiționala paradigmă bine-rău cu care am fost obișnuiți până acum.
Irina Nastasa-matei
Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]
Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social
Abonamente interne cu
expediere prin poștă
45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an
Abonamente interne cu
ridicare de la redacție
36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an